Як підвищити знижену температуру тіла

Здоров'я

Будь-яке відхилення температури тіла людини від нормальних показників потребує уваги. Нормальна температура тіла коливається від 36 до 37 градусів. Якщо з підвищеною температурою все ясно (її потрібно збивати), то знижену піднімати до нормальних значень.

Спочатку необхідно утеплитися якнайкраще – надіти теплий одяг, шкарпетки з натуральної вовни, лягти в ліжко і укутатися товстою ковдрою. Дуже важливо зігріти ноги – покладіть на стопи грілку або обкладіть пляшками з теплою водою. Перед тим як лягти в ліжко, корисно зробити гарячі ванни для ніг – наберіть в тазик гарячої води, капніть кілька крапель ароматичного ефірного масла і опустіть туди стопи. Періодично підливайте гарячу воду, коли відчуєте, що вона остигає. Тривалість процедури – не більше півгодини. Потім витріть стопи насухо, надягніть бавовняні шкарпетки, а зверху ще вовняні шкарпетки і лягайте в ліжко.
Приймайте гарячі напої всередину. Приготуйте чай з малиною чи смородиною, медом чи лимоном, зробіть настій з ромашки та звіробою. Трав’яні настої готуються однаково – ложку сухої трави заливаєте склянкою окропу і залишаєте на кілька хвилин. Дуже добре зігріває імбирний напій – невеликий шматочок імбирного кореня натріть на тертці, залийте окропом і додайте трохи меду.

Не приймайте медикаменти, які підвищують температуру – у цьому стані ефект від їхнього прийому може бути неадекватним. Краще спробуйте зігрітися, виконуючи нескладні фізичні вправи – нахили, присідання, стрибки. Якщо ви добре почуваєтеся, то зробіть невелику розминку, щоб розігріти м’язи. З народних методів зігрівання допомагає натирання пахв порошком чорного перцю або звичайною сіллю. Можна пережувати та проковтнути грифель від простого олівця – на кілька годин температура підніметься. Вживання гострих страв також може допомогти.

Якщо ви відчуваєте стомлення, то випийте щось гаряче і спробуйте заснути. Сон – добрі ліки, він допомагає нормалізувати функціонування багатьох органів та систем. Прокинувшись, ви відчуєте себе краще – намагайтеся відчувати лише позитивні емоції.

Якщо знижена температура тіла тримається кілька днів, це привід звернення до лікаря. Причинами подібних станів можуть бути низький тиск, анемія, зниження імунітету – якщо відкоригувати причину, то температура тіла нормалізується.