Основні функції та відмінності трансиверів

Поради

Одним з важливих компонентів мережі вважається трансивер чи мережевий приймач — він забезпечує приймання та передачу сигналу між двома мережевими приладами. Трансивери переважно передають дані від крученої пари до оптоволоконного кабелю. Розглянемо ключові відмінності трансиверів, а також популярні моделі. 

Ключові функції та відмінності трансиверів 

Для інженерів, котрі працюють над удосконаленням мереж, модулі малого формфактора дозволяють швидко модифікувати мережу, налаштувати її для швидкісної передачі даних між пристроями та мережами. 

Трансивери SFP, перетворювачі міні-гігабітних інтерфейсів, приваблюють компактними розмірами. Невеликі габарити роблять трансивери зручним пристроєм, особливо якщо його потрібно встановлювати в невеликому просторі. 

Трансивери сумісні з мідними та оптоволоконними середовищами, тож можуть встановлюватися в більшості мереж, котрі працюють на швидкості від Fast Ethernet до Gigabit Ethernet. Важливою відмінністю трансиверів є можливість швидкої заміни. 

gallery-image

Які функції виконують трансивери? 

Трансивери SFP схожі на інтермодальний транспортний вузол, котрий поєднує різні типи пристроїв, котрі працюють на різній швидкості. За допомогою трансивера можна легко під’єднати та полегшити зв’язок між мережевими пристроями на коротких та великих відстанях, через різні типи мережевого середовища. Трансивер забезпечить двонапрямне переміщення даних між сторонами, котрі передають та приймають сигнал.

Трансивери значно спрощують з’єднання мережевих комутаторів, гарантуючи швидке під’єднання, виключаючи потребу встановлення додаткового мережевого обладнання. Також трансивери підтримують популярні стандарти, такі як Fibre Channel, GB Ethernet, пасивні оптичні мережі. 

Трансивери виконують функції під’єднання оптоволокна та живлення через стандарт Ethernet (PoE), тому будуть незамінними при створенні швидкісного під’єднання до периферійних пристроїв у польових умовах.

Як правильно обрати трансивер? 

Ключові критерії, які слід враховувати при виборі трансивера: 

  • тип оптичного кабелю; 
  • швидкість передачі даних; 
  • дальність передачі даних. 

Основна відмінність між пристроями — тип використаного кабелю. Багатомодове волокно відрізняється потовщеною серцевиною, тому тягнути такий кабель на великі відстані (понад 500 метрів) складно. Саме з такими кабелями трансивери використовують рідко. 

Трансивери можуть передавати дані зі швидкістю 100 Мбіт, 1,25 Гбіт/сек та 10 Гбіт/сек. Тож при виборі модуля потрібно враховувати особливості мережі. 

Максимальна дальність передачі даних для SFP трансиверів становить до 120 кілометрів. 

Надати консультації при виборі трансивера вам зможуть працівники магазину Comtrade.