Як зменшити естрогени

Здоров'я

Естрогени є основними гормонами, що відповідають за статеве дозрівання дівчат, розвиток статевих органів та стан молочних залоз, а також визначають настрій представниць прекрасної статі та їхню здатність до дітонародження.

Підвищення вмісту цієї речовини в організмі жінки призводить до різних захворювань. Зокрема, можливе виникнення ожиріння, випадання волосся, депресії. Крім того, гіперестрагенія загрожує розвитком низки онкологічних захворювань, а саме раку молочної залози, матки, товстого кишечника.
Лікарі-ендокринологи стверджують, що рівень гормонів в організмі змінюється під впливом таких факторів, як незбалансоване харчування та нераціональні фізичні навантаження. У зв’язку з цим, жінкам, які прагнуть зниження концентрації естрогенів в крові, в першу чергу необхідно переглянути свій спосіб життя і змінити харчові стереотипи.

Потрібно пам’ятати, що регулярне вживання продуктів, що містять тваринні жири, значно посилює викид даних речовин. Збільшують секрецію естрогенів не тільки жирні м’ясні та молочні продукти, а й боби сої чи квасолі, кави та пиво. Рослинні естрогени, присутні у пиві, найактивніші і тому небезпечні. Тому не слід налягати на вершкове масло, сметану, напівфабрикати зі свинини, шашлик, зловживати кавою чи пивом.

Свою перевагу варто віддати рибі, олії, овочам, фруктам і зелені. Вживання страв з капусти, кабачка, гарбуза, селери, шпинату, картоплі, заправлених оливковою або лляною олією, сприяє покращенню гормонального статусу. Введення в раціон пшеничних висівок, знежиреного сиру та йогуртів також нормалізує роботу організму.

Однак, як згадувалося вище, однією дієтою досягти бажаного результату навряд чи вдасться. Регулярні фізичні вправи – ось запорука успіху у боротьбі з порушеним гормональним тлом. Заняття в тренажерному залі, фітнес, біг, плавання повинні стати постійною складовою повсякденного життя людини, яка прагне здоров’я та довголіття.