Зарядка для спини: тримаємо поставу!

Спорт

Будь-який лікар вам скаже: гнучкий хребет та міцні м’язи є запорукою здорової спини. Відразу після того, як людина стала прямоходячою, на її хребет обрушилося величезне навантаження (власна вага та атмосферний тиск), витримати яку виявилося не так просто. Homo erectus (людина прямоходяча) розпрямив спину, відчув себе вінцем природи, але придбав деякі проблеми з хребтом, які особливо стали помітні в наш малорухливий час. Встав із ліжка, сів за робочий стіл, потім на м’який диван, потім знову ліг – час минає приємно, але абсолютно без користі для нашого здоров’я. Організм починає тужити за фізичною активністю, кров застоюється, обмін речовин порушується. Що робити, хто винний? Давайте поговоримо про те, як всього цього уникнути і більше ніколи не страждати від болю в спині. Зарядка для спини – таку тему пропонує жіночий журнал JustLady, давайте візьмемо своє здоров’я в руки і постараємося зробити хребет міцним, а поставою рівною.
Болями у спині страждає майже 80% населення. Характер їх може бути різним, але ми поговоримо про болі, спричинені хворобами хребта. Тимчасові чи хронічні – вони є причиною дискомфортного стану у переважній більшості випадків. Справа в тому, що протягом дня хребці змушені зазнавати величезного навантаження, відстань між ними зменшується, і вони починають тиснути на коріння спинного мозку.

Біль може мати локальний характер або віддавати будь-яке місце організму. Зміщені диски провокують хворобливі відчуття у попереку, кінцівках, шиї та голові. Зарядка для спини може стати не тільки відмінним профілактичним засобом, а й способом зняти гостроту прояву нездужання, зменшити хворобливі симптоми. Регулярні (розумні!) фізичні навантаження дозволять вам повністю забути про проблеми зі спиною. Недарма давні ескулапи казали: молодість людини визначається гнучкістю її хребта.

Способів позбутися хронічного болю, крім зарядки для спини, досить багато. Одне “але”: лікарські препарати, масаж приносять лише тимчасове полегшення. Без усунення причини дискомфортних та болючих відчуттів зробити свою спину здоровою неможливо. Для того щоб назавжди забути про хронічні болі, необхідно розробляти хребет та зміцнювати м’язи спини – поверхневі, середні та глибокі. Для цього існує низка вправ, які умовно можна розділити на два види: зарядка для спини стретчинг (розтяжка) та зарядка для спини силова (шейпінг). Нехай вас ці назви не лякають, вправи досить прості і ви швидко зможете їх освоїти.

Перший час після вправ ви відчуватимете не найприємніші відчуття – м’язи, атрофовані від довгої бездіяльності “обурюватимуться” і примхливо хворітимуть, але результат вартий того, щоб витерпіти всі неприємні моменти. Якщо налаштуватись на довгострокову роботу, виконувати всі рекомендації та займатися регулярно хоча б по 20-30 хвилин на день, ви обов’язково отримаєте заслужену нагороду. Спина перестане хворіти, хребет зміцниться і стане гнучким, а до вас повернеться гарний настрій та здоров’я. Основне правило під час виконання вправ: робити їх треба плавно, без різких ривків, відчуваючи роботу м’язів. І з гарним емоційним настроєм – це зробить зарядку ефективнішою.