Інтелект проти характеру: що важливіше в покері?

Интересные советы

Користувачі TwoPlusTwo підняли цікаву дискусію, в рамках якої обговорюють, що важливіше для гравця в покер: інтелект або деякі риси характеру? Очевидно, що людина, що володіє високим інтелектом і всіма необхідними рисами характеру, буде з більшою ймовірністю успішний, але що, все-таки, є визначальним? Ось і ми після короткого ознайомлення з топиком на 2 + 2 вирішили поміркувати на цю тему.

Інтелект
Інтелект пов’язаний з умінням адаптуватися до нових ситуацій, застосовувати вже відомі і вивчені концепції, вчитися на основі власного і чужого досвіду, відбирати релевантну інформацію, і на її основі робити висновки і проводити аналітичну роботу.

Необхідність інтелекту в покері очевидна, адже стратегія — це основна частина гри. Крім цього, кожен покерист повинен вміти підлаштовуватися під опонента (ів), незалежно від обраної ним дисципліни.

Без навчання в покері також нікуди просунутися не вдасться — базова інформація підвладна кожному, але ось просунуті рівні змушують гравця проробляти колосальну розумову роботу, щоб встановити необхідні зв’язки між покеру подіями і явищами заради поліпшення гри.

Коротше кажучи, інтелект дійсно важливий, він, однак, не є статичною і може бути розвинений за допомогою послідовної роботи над усіма цими завданнями в рамках покерного навчання.

Різниця між найсильнішими гравцями і звичайними, ймовірно, полягає в швидкості навчання — це дійсно важлива складова. Необхідно не тільки підлаштовуватися під опонента, але і робити це швидше, ніж він підлаштується під вас. Переподстраіваться під опонента теж необхідно швидше. Крім цього важливо як мінімум не відставати від загальних тенденцій поля, а бажано їх обганяти і вміти експлуатувати.

Користувач TwoPlusTwo так охарактеризував важливість інтелекту:

«Покер — це гра ментальної сили.

Сильні регуляри низьких лімітів можуть прийти до оптимального рішення вже після гри, коли вони переглядають руки зі своїми друзями.

Ухвалення оптимального рішення моментально під час руки — це завдання зовсім іншого рівня.

Я пам’ятаю відео Сульське, в якому він вирішив, що середній Одномасний коннектор буде кращою комбінацією, яку можна барель на ААхАх борді, коли ви префлоп Рейзер. Потім він проаналізував це рішення в CREV і виявився повністю прав. Під час гри йому знадобилося близько 3 секунд, щоб прийти до цього рішення.

Думаю, що для перетворення в покерную еліту необхідний саме інтелект. Всі інші характеристики є вторинними.

Може досвід, а не інтелект?
Думка користувача з TwoPlusTwo наводить на різні думки, але, для початку, необхідно відзначити кілька факторів.

По-перше, його приклад нехай і є досить цікавим і вартим уваги, він все-таки поодинокий. Хто знає, як багато помилок Сульське допустив в цьому відео в інших ситуаціях?

По-друге, говорить цей приклад про наявність інтелекту, або ж він говорить про щось інше? Хорошим претендентом на це «інше» є досвід. Бен грає в покер вже довгі роки, а значить, за весь цей час виробив велику підсвідому базу, тому прийняття багатьох рішень у нього проходить вкрай легко. Награвши мільйони рук і проаналізувавши тисячі, ви, з великою ймовірністю, зможе проробляти схожі трюки.

Ця взаємозалежність досить складна, і, більшою мірою, говорить про те, що вам необхідно мати досить інтелекту (або розвивати його), щоб на підставі отриманого досвіду вміти приймати швидкі і правильні рішення.

Характер
Емоційна стійкість, вміння справлятися з тільта, наявність дисципліни, бажання проробляти рутинну роботу і інші речі є саме частиною вашого характеру.

Позитивним аспектом тут є те, що будь-яку частину характеру можна перебороти або розвинути, крім деяких винятків. Дисципліна виробляється, причому досить прямолінійним способом — постановка цілей і їх виконання, незважаючи ні на які перешкоди.

Матеріалів, інструментів (медитації і багато іншого) і книг з вироблення емоційної стійкості в мережі зараз досить, в тому числі і на нашому сайті.

Перегляд блогів різних професіоналів дозволить нам переконатися в тому, що багато хто з них або володіли, або згодом виробили стійкість і вміння йти до своєї мети, незважаючи на найсерйозніші удари випадковості. Даунстрік давали їм лише привід для роздумів, але не злості. Так, дeнeг вони не заробляли, і, вважайте, втрачали іноді місяць або більше, але в підсумку вони отримували велику кількість досвіду, намагаючись зрозуміти, чи є це викидом дисперсії або проблемами в їх грі.

Взаємодія компонентів
Успіху досягають ті, хто прагне опанувати всіма цими елементами. Зауважте, «хто прагне», а не «хто володіє цими елементами». По блогах багатьох сучасних найсильніших професіоналів можна помітити їх шлях розвитку, в рамках якого вони поступово приходили від досить низького рівня аналізу, слабкої структурованості думок, рясного тільта до того, ким вони є зараз.

До слова, не зовсім формат цієї статті, але є ще одна якість багатьох професіоналів, які зробили їх такими — це вміння (і бажання) просити поради і допомоги у інших людей. Вони розбирали руки, але також просили і інших допомогти їм в цьому і звертали свою увагу на кожен рада. Вони аналізували мислення порадників, знаходили причини, за якими вони так думають.

Головне — це безперервна робота над своїм характером і інтелектом, а також напрацювання великої бази рук, тобто досвіду.